10.09.2013

Sonbahar depresyonunun sebepleri


Uzman Psikolog Ayben Ertem sonbaharda neden depresyona girdiğimizi açıkladı


Sıcak havaların devam etmesinden dolayı Eylül ayında pek anlamasak da, Ekim ayıyla birlikte Sonbahar kendini iyice hissettirmeye başladı. Yapraklar sararmaya, kurumaya ve o güzel renklerini göstermeye başladı bile.

Havalar yavaş yavaş soğuyor ve hava erkenden kararıyor. Okullar bir süre önce açıldı ve hem çocuklar hem de anne babalar için telaş tekrar başladı. Bütün bunlar insanların anksiyetelerinin artması için bir sebep aslında...

Sonbahar mevsimi kışa doğru geçiştir ve kış deyince aklımıza genellikle kısacık günler ve soğuk hava gelir.

Sonbahar, anksiyeteye sebep olabilir
Günlerin kısalması sirkadiyen ritmimizi etkiler.

Sirkadiyen ritim, beyin dalgası aktivitesini ve hormon üretimini idare eden vücudun iç biyolojik saatidir. Hassas kişilerde bu durum depresyona sebebiyet verebilir.

Anksiyete yani endişe, genellikle yakında olacağını düşündüğünüz bir şey ile ilgili olumsuz düşüncelere kapılmaktır, bu da başlı başına anksiyeteye neden olan bir durumdur.

Günler kısaldı çocuklar okula nasıl kalkacak telaşı
Çoğu insan "sonbahar geldi" yerine havaların soğuması ve erkenden kararmasının başlamasıyla, "kış geldi" tabirini kullanır.

Kışın geldiğini düşünmekle havaların daha da soğuyacağı hatta kar yağacağı, işe gitmenin zor olacağı, çocukların okula gitmelerinin sorun olacağı düşüncesiyle panik yaşayabilir ve kendilerini o durumdan kolaylıkla çıkaramayabilirler.

Aslında sonbaharı bir Pazar akşamına benzetebiliriz.Pazar gündüz tatil yaptıktan sonra akşam olduğunda nasıl ertesi güne hazırlık yapıyorsak sonbahar da yaz ile kış arasında bizim hazırlık yapmamız gereken bir zaman dilimi olarak düşünülebilir.

Sonbahar güzel anılarla bıraktığımız yaz ayından yoğun iş temposuna ve birçok insan için de okula dönüş mevsimidir. Sonbaharı da bir mevsim olarak düşünür ve öyle algılarsak " sonbahardan nefret ediyorum" ya da "bence sonbahar en kötü mevsim" diyerek kendimizi koşullandırmazsak onun da güzel taraflarını bulabiliriz.

Özellikle sonbaharda doğanın muhteşem renk değişimine ve kendine has kokusuna kendinizi bırakırsanız bu mevsime de sadece havanın kararması ve havaların soğumasından ibaret görmez ve beyninize de olumsuz mesaj göndermemiş olursunuz.

Çünkü her ne kadar yazın parlak renklerine elveda desek de sonbaharın yumuşak renkleri, turuncular, soft kahve ve yeşiller içimizde bir sıcaklık oluşturur. Bu renkleri, duygularınızı açığa çıkarmak için kıyafetlerinizde, evinizde ve ofisinizde de kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

dikkatinizi çekebilir :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...